Edukacija   |    Istraživanje   |    Poslovna zajednica   |    Linija zdravlja   |    Usluge   |    Ostale aktivnosti

  

 • Aktiviraj se - rezultat neće izostati!
 • Ana Raguž, zahvaljujući karijernom savjetovanju i posredovanju za zapošljavanje pruženom kroz Nahlinu poslovnu zajednicu, zaposlila se u Agenciji za poslovno savjetovanje i edukaciju „FMC“, čija je vlasnica također jedna od naših članica.
 • U Nahlinoj poslovnoj zajednici kontinuirano radimo na umrežavanju žena kako bi učile jedne od drugih, pružale oslonac, prepoznavale se i sarađivale, osnažujući ih i pomažući da otkriju sve kapacitete koje posjeduju i usmjere ih ka ostvarenju vlastitih ciljeva. Razgovarali smo s Anom o njenim iskustvima u ovom procesu.

  Na koji način si saznala za karijerno savjetovanje i posredovanje za praksu (zapošljavanje) u Nahli?

  Za karijerno savjetovanje i posredovanje za prakse (zapošljavanje) čula sam preko prijateljice Amre koja je već duže vrijeme članica Nahline poslovne zajednice, te je učestvovala na seminarima i projektima koji su joj bili od koristi na nivou ličnog razvoja i vodili je u nove poslovne vode.

  Moj prvi susret s Nahlom bio je kad sam počela s psihoterapijom kod gospođe Azre Ibrahimović, koja me je oduševila svojom profesionalnošću, razumijevanjem, naprednim načinom razmišljanja, dubokim shvatanjem stvari i zaista mi je bila od velike pomoći kad su u pitanju shvatanja komplikovanih odnosa među ljudima.

  Na koji način su ti pomogle usluge koje nudi Nahlina poslovna zajednica?

  Karijerno savjetovanje i posredovanje za praksu (zapošljavanje) bili su mi od izuzetne pomoći. Najbolji pokazatelj toga jeste činjenica da sam tim putem pronašla posao. Također, bila sam inspirisana u razgovoru sa stručnom saradnicom u Nahlinoj poslovnoj zajednici Anelom Šemić kad je u pitanju poslovno osamostaljivanje i pokretanje svoje vlastite ideje, a i sama Nahla jeste velika inspiracija jer je dokaz koliko toga žene mogu postići same, koliko su snažne i sposobne da velike ideje provedu u djelo, kao i zbog činjenice da pružaju ženama pomoć i poticaj u mnogim aspektima života (seminare, kurseve, savjetovanja itd.), pa je meni lično izuzetno drago da jedan takav centar, koji je oslonac i podrška, postoji u ovom našem društvu koje ne vodi brigu o čovjeku, i državi koja ne vodi brigu o narodu.

  Koji bi savjet dala ženama, kako pronaći posao?

  Moj savjet ženama koje ne mogu pronaći posao jeste: Aktivirajte se! Sjedeći u kući ne može se ništa postići; čekajući da vam posao i prilika padne s neba, nećete je nikada dočekati. Učlanite se u neko društvo, u zajednicu, budite među ljudima, radite na svojoj edukaciji, učite nešto novo, učestvujte na seminarima, predavanjima i obukama, jednostavno se pokrenite u onim stvarima koje volite i koje vas čine sretnim, počnite činiti bilo šta, jer svaka akcija će uroditi plodom, iako se to možda u tom trenutku ne čini tako, ali zaista jeste. Te aktivnosti ne znače da ćete odmah početi zarađivati novac, ali su prvi korak na putu do toga. Kad se jednom krene s nečim i ustraje u tome, dalje se sve odvija samo od sebe.

  A, koji je najbolji poslovni savjet koji si ti dobila?

  Najbolji poslovni savjet koji sam dobila jeste: Kreni! Počni raditi bilo šta. Imaj hrabrosti za to. Kada nešto zaista želiš, to ćeš sigurno i dobiti, samo ako to želiš dovoljno jako.

 •  
 • 27.05.2019
 •  

Centar za edukaciju i istraživanje Nahla   |   Džemala Bijedića 122, Sarajevo   |   Tel +387 (33) 710-650   |   Fax +387 (33) 641-664